Blog

Ağustos 2, 2017

Dejeneratif Disk Hastalığı Nedir?

Dejeneratif disk hastalığı, bel ağrısı ve boyun ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Basitçe söylemek gerekirse, dejeneratif disk hastalığı, ağrının semptomlarını ve muhtemelen omurganın dejenere diskinden kaynaklanan zayıflık veya uyuşma hissini yansıtır. Tanım basit gibi görünse de, dejeneratif disk hastalığı tanısı alan birçok hasta, bu teşhisin tam olarak ne anlama geldiğini anlayamamaktadır.

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

• Otuzlu yaşlarımda bu kadar çok acı varsa, yaşla birlikte ne kadar kötüleşecektir?
• Hastalık sakat bırakabilir mi? Bir tekerlekli sandalyeye mi gireceğim?
• Faaliyetlerimi kısıtlamalı mıyım? Hâlâ spor yapabilir miyim?
• Hastalık omurganın diğer bölümlerine yayılır mı?
• Yozlaşmış diskler kalıcı hasara neden olacak mı?
• Ameliyat kaçınılmaz mı?

Dejeneratif disk hastalığı, yanlış bir adlandırmadır. Lomber dejeneratif disk hastalığının doğal geçmişi nispeten iyi huyludur. Ağrı aralıklı olma eğilimindedir ve bazen kötüleşiyor gibi görünse de, ağrılı belirtiler genellikle aşamalı olarak artma eğilimde değildir. Disk dejenerasyonu ilerledikçe, bel ağrısı ve diğer belirtiler, kötüleşme yönünde artmaz.

Birçok hasta, yalnızca 35 yaşındayken bel ağrısına yakalanıp, ağrılarının kötüleşmesinden ve ilerde tekerlekli sandalyeye mahkum olmaktan endişe duymaktadır. Çünkü “dejeneratif disk hastalığı; tanısı, ilerleyici, tehditkar bir hastalık gibi göründüğü için birçok hastaya endişe verir. Bununla birlikte, bu gerçekten bir hastalık değildir ve hatta bir bozukluk bile değildir.

Çoğu kimse için dejeneratif terimi, anlaşılır bir şekilde semptomların yaşla birlikte daha da kötüleşeceği anlamına gelir. Ancak, bu terim, belirtiler için geçerli değil, zamanla diskin bozulma sürecini açıklamaktadır. Bununla birlikte, hastalar sırt ağrısını gidermek ve işlevlerini sürdürmek için bir yol bulabilirse, doğal süreç gerçekten oldukça elverişlidir. Devamlı disk dejenerasyonu ile, disk alanı içindeki tüm enflamatuvar proteinler sonunda yanacak ve disk sıkılaşacak ve böylece mikro hareketi azaltacaktır.

Anatomi ve Fonksiyon

İntervertebral disk bir jöle çöreğine benzetilmiştir. Zor bir dış tabaka oluşturan bir dizi banttan ve içinde bulunan yumuşak, jöle benzeri materyalden oluşur.

Annulus Fibrosus – Diskin sağlam, sert dış katmanı: Disk alanındaki sinirler, halka fibrozun en çok dış kısmına nüfuz eder. Diske az innervasyon olmasına rağmen, halka içindeki bir yırtık dış kısma ulaştığında sinirler hassaslaşırsa önemli bir sırt ağrısı haline gelebilir. Devamlı bozulma ile disk çevresindeki sinirler aslında disk alanına doğru büyür ve ağrı kaynağı olur.

Nucleus Pulposus – jöle benzeri iç disk materyali: Diskte bulunan iç malzeme olan çekirdek pulposusu, büyük miktarda iltihap proteinleri içerir. Bu iç disk materyali diskin dışına çıkarsa ve bir sinir kökü ile temasa girerse, sinir kökünü infla eder ve bacaktan aşağıya (siyatik veya lumbar radikülopati) veya kola aşağıya doğru ağrı yaratır (servikal radikülopati). Aynı şekilde, disk boşluğundaki enflamatuvar proteinlerden herhangi biri dış halkaya sızarsa ve bu bölgedeki ağrı liflerine dokunursa, bel ağrısı veya boyun ağrısı yaratabilir. Biz doğduğumuzda, disk süngerimsi kalitesini veren ve bir amortisör olarak işlev görmesine izin veren yaklaşık % 80 sudan oluşur. Yaşlandıkça, su içeriği azalır ve disk bir amortisör olarak daha az yetenek kazanır.

Dejeneratif Disk Hastalığında Değişkenlik

Bazı yozlaşmış disklerin neden acı verdiği tam olarak belli değildir. Muhtemelen disklerin ağrılı olabilmesi için çeşitli nedenler vardır.

Dejeneratif disk hastalığından kaynaklanan ağrı ile ilgili bazı teoriler şunlardır:

• Eğer bir disk yaralanmış veya yozlaşmış ise, disk hasarından kaynaklanan dayanıksızlıktan dolayı ağrılı hale gelebilir, bu da iltihap reaksiyonuna neden olabilir ve bel ağrısına neden olabilir.

• Bazı insanların dış halkaya daha derin nüfuz eden sinir uçları varmış gibi görünür ve yozlaşma olmuş diskin ağrı kaynağı haline gelmesine daha duyarlı olduğu düşünülmektedir.

Kesin nedenler bilinmemekle birlikte, bir diskin zamanla nasıl bozulduğu konusunda genel kabul görmüş bir teori yoktur.

Yumeiho, Dejeneratif Disk Hastalığına Nasıl Yardımcı Olur?

Yukarıda yozlaşmış disk hastalığı ve anatomik durumu hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Dejenerasyon, vücudumuzun iskeleti ile ilgili olduğu için, duruşumuz bu burumda ekstra önem kazanmaktadır. Yumeiho, kas ve sinir sisteminde yapılacak çalışma ile, disklere gelen baskıları kaldırmaya ve duruşumuza etki eden diğer pozisyonları düzeltmek konusunda bize çok yardımcı olacaktır. Ayrıca terapi sürecinde yapılacak dokunuşların damar ve lenf sisteminde yaratacağı rahatlık da, disk yapısına gerekli minerallerin ulaşması hususunda yardımcı olacaktır.

Yumeiho terapisi hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim formumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. En kısa süre içerisinde size geri dönüş yapmış olacağız.

Uncategorized
About tasarimlife

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir